Informaţii necesare pentru o vacanţă reuşită!
Condiţii de intrare în ţară
Pentru cetăţenii români este nevoie de paşaport şi viză turistică. Viza se poate obţine şi la sosire pe aeroport (taxă viză: 15 USD/pers.).
Reguli referitoare la introducerea bunurilor în ţară
Unui turist i se permite să intre în ţară cu 250 gr. de tutun sau 50 de ţigări de foi, 1 litru de alcool şi bunurile personale. Animalele trebuie să aibă un certificat veterinar şi un certificat antirabic. Achiziţiile de alcool din vamă (3 sticle pe persoană) pot fi făcute timp de 48 ore din momentul sosirii la porturile-vamă sau la magazinele fără taxe pe valoarea adăugată din Cairo, Luxor, Sharm El-Sheikh sau Hurghada.
Fus orar
Fusul orar este +2 faţă de GMT, excepţii în timpul Ramadanului.
Ambasada României în Republica Arabă Egipt
Adresă: 6, El Kamel Mohamed Street, Zamalek, Cairo
Telefon: (00202)2736.01.07
Fax: (00202) 2736.08.51
Ambasador : DL. Gheorghe DUMITRU
Ambasada Egiptului în România
Cancelaria: 010407 Bucuresti, B-dul Dacia Nr.67, Sector 1
Telefon: (0040-21) 211.09.38, 211.09.39
Fax: (0040-21) 210.03.37
E-mail: embassy.bucharest@mfa.gov.eg
Program de lucru ambasadă: luni-vineri 10.00-15.00
Program de lucru pentru vize: luni si joi 10.00-14.30
Comunicaţiile
Internet: la hoteluri, cafenele sau restaurante este WIFI cu plată sau gratuit în caz de consumaţie.
Apeluri telefonice: apelurile internaţionale sunt destul de scumpe. Cele mai ieftine apeluri pot fi făcute de pe telefoane publice, cu cartele de 15-30 lire (3-6 impulsuri în România);
Se pot cumpara carduri SIM pentru telefon mobil, valabile 1 luna. Operatorii de telefonie mobila sunt: Mobinil si Vodafon.
Apeluri din România in Egipt: se formeză prefixul Egiptului (0020) + numărul.
Limba
Limba oficială este araba. Ca în orice ţară arabă există o diferenţă între limba arabă literară şi cea vorbită. Dialectele variază de la o regiune la alta. În zonele turistice şi în oraşe se mai vorbeşte engleză, rusă, germană, italiană.
Electricitatea
Reteaua electrică a Egiptului funcţionează în sistem 220 V cu prize europene. Dacă aveţi echipamente electronice (cameră foto/video, telefon mobil, laptop) care necesită încărcare specială este recomandat să luaţi cu Dvoastră un adaptor.
Bani şi cumpărături
Moneda locală este lira egipteană (LE – egyptian pound), moneda de schimb este piastrul (PTS), (1 LE = 100 PTS).
În ţară poate fi adusă orice valută convertibilă, pentru schimb valutar să vă adresaţi recepţiilor sau caselor de schimb valutar cu curs afişat. În alte cazuri riscaţi să fiţi înşelaţi. Conform legii în vigoare, lira egipteană nu poate fi scoasă din ţară, dar acest lucru nu mai este controlat. Schimbarea lirei în valută este dificilă, în unele cazuri se scad 10% din suma schimbată.
Este de recomandat să schimbaţi la sosire o sumă mică de lire egiptene, pe care credeţi că o veţi cheltui, ulterior mai având posibilitatea să schimbaţi valută în lire.
Bani cash (lire) se pot obţine si de la bancomatele de schimb valutar sau pe baza cărşii de credit din ATM-uri din oras sau din hotel. Dacă ajungeşi în zone semicentrale sau periferice veţi descoperii că sunt acceptate doar lirele egiptene şi bani cash.
În majoritatea cazurilor preţurile sunt flexibile, excepţie făcând farmaciile, magazinele alimentare şi unele magazine de îmbrăcăminte care au preţuri afişate în LE, si care dispun de casă de marcat, unde încercările de negociere ar putea duce la situaţii jenante.
În cazul cumpărăturilor de suveniruri atenţie la produsele contrafăcute, îndeosebi în cazul suvenirurilor tipice egiptene (statuete, papirus, bijuterii..). Vânzătorii de obicei sunt foarte insistenţi, invită eventualii cumpărători de pe stradă în magazinele lor. Dar în nici un caz să nu cumpăraţi în prima zi de vacanţă de la primul vânzător şi la primul preţ!
Bacşiş
Aproape pentru orice serviciu se acceptă/se aşteaptă bacşiş. Este un sistem instituţionalizat, unul din condiţiile de bază pentru a se descurca în diferitele situaţii. Orice fel de problemă poate fi rezolvat mai uşor dacă pregătiţi "o mică atenţie" (preferat valută).
Program de lucru
Birourile administrative şi băncile sunt deschise în general de la ora 09:00 pana la 14:00, excepţie făcând zilele de vineri, sâmbăta (zile libere) şi sărbătorile legale.
Majoritatea magazinelor sunt deschise de la ora 10:00 – 22:00. Orarul se poate schimba în timpul Ramadanului.
Servicii medicală
Vaccinarea nu este necesară, doar în cazul persoanelor care au petrecut un timp, nu mai mult de şase zile într-o zonă afectată de coleră sau febră tifoidă.
Recomandare: să nu plecaţi din România fără asigurare medicală! România nu are tratat semnat cu Egipt, cu privire la problemele medicale, aşa că în cazul în care nu dispuneţi de asigurare medicală costul eventualelor vizite/tratamente medicale trebuie achitat pe loc.
Pentru sfaturi puteţi să vă adresaţi farmaciştilor sau clinicilor hotelului (în cazul în care hotelul este dotat cu clinică), în cazuri de urgenţă medicul poate fi apelat de la recepţia hotelului. Costul acesteia este de aproximativ 50€, plus costul medicamentelor, care în cazuri mai serioase poate atinge suma de 200-300 €. În cazul în care solicitaţi servicii medicale anunţaţi compania de asigurări, comunicaţi numărul poliţei de asigurare, iar compania de asigurare va confirma acoperirea cheltuielilor medicale.
În Egipt consumarea apei de la robinet nu este indicat, folosiţi apă îmbuteliată şi la spălarea dinţilor, mai ales dacă aveţi un stomac sensibil. Apă imbuteliată şi răcoritoare se găsesc la fiecare hotel în restaurante, baruri dar pot fi cumpărate şi de la supermarket.
Deasemenea pot prezenta pericol şi legumele, fructele uscate cumpărate de pe stradă. Evitaţi consumul în exces al mâncărurilor prea condimentate, care pot crea neplăceri din cauza căldurii. Este important să consumaţi cantităţi mari de lichide şi vitamine.
Boala cea mai frecventă este un simptom complex, numit şi "boala turiştilor", care se manifestă în diaree, greaţă, febră... Simptomele pot fi tratate cu medicamente aduse de acasă, însă este mai recomandat folosirea medicamentelor locale, dezinfectante pentru stomac (DROTAZIDE, ANTINAL, ENTOCID, INTETRIX, STREPTOQUIN).
Fotografiere, filmare
În afară de câteva obiective turistice este permisă peste tot. Este interzisă fotografierea şi filmarea obiectivelor militare şi stategice. În cazul în care doriţi să filmaţi/fotografiaţi localnicii cereţi acordul lor şi daţi bacşiş. Nu incercaţi să filmaţi femei în port tradiţional mai ales în zone nefrecventate de turişi.
Îmbrăcămintea
să fie confortabilă, uşoară, din bumbac/in, pantofi comozi, pălărie de soare, ochelari de soare şi folosiţi cremă de protecţie solară. În timpul iernii însă nopţile sunt friguroase, în unele cazuri este necesară îmbrăcarea hainelor calde. La vizitarea obiectivelor turistice nu sunt restricţii, excepţie vizitarea moscheelor şi templelor în folosinţă unde datorită obiceiurilor islamice stricte este interzisă purtarea de şorturi, fuste scurte sau rochii decoltate, umerii şi decolteul trebuie acoperite cu halate (care se dau la intrare).
La unitatea de cazare
Clasificarea unităţilor de cazare diferă de standardele europene.
În porturi, navele sunt ancorate paralel, astfel îmbarcarea se face prin traversarea altor nave. Zgomotul motoarelor si muzica programelor distractive pot fi deranjante seara. Caracteristicile descrise la hoteluri sunt valabile şi la navele de croazieră. Cabinele sunt de dimensiuni mai mici decât o cameră normală de hotel.
Servicii All Inclusive: Descrierea conceptului aici.
În general este inclus participarea la programele de recreere organizate de hotel (sport, concursuri, animatie), respectiv utilizarea unor echipamente sportive (diferă in funcţie de hotel). Nu iclud: echipamentele sportive motorizate, sporturile nautice, fitness, wellness, băuturile din export. La fiecare hotel cu servicii all inclusive sunt detaliate serviciile incluse, caracteristic hotelului.
Minibar: la majoritatea hotelurilor exista minibar/frigider în cameră.
Seif
Siguranţa în ţară este relativ bună, dar la fiecare hotel este seif şi este recomandat să solicitaţi/folosiţi seiful din cameră sau de la receţie (în majoritatea hotelurilor este gratis). Să păstraţi în seif bijuteriile, banii şi documentele de călătorie. În cazul pierderii documentelor de călătorie, să vă adresaţi imediat Ambasadei Române din Egipt. Să vă asigurați că dispuneţi de resursele necesare deplasării la reprezentanţa diplomatică a României şi taxelor consulare, nici hotelul, nici ambasada şi nici agenția de turism nu-şi asumă pentru eventualele costuri.
Excursii
Programul croazierelor poate să se schimbă din cauza nivelului scazut al apei Nilului (in lunile ianuarie si iunie) din cauza ecluzei din Esna.
Egiptul are o climă subtropicană, cu extremităţi între diferitele zone ale ţării.
Nordul ţării este puternic influenţat de clima mediterană, din acest motiv in timpul iernii (decembrie – februarie) in oraşele din nordul ţării cum ar fi Alexandria, Marsa Matruh, Port Said unde se pot întâlni lapoviţă şi ninsori slabe.
Temperatura urcă trepat din nord în sud, deci în acelaşi perioada a anului pot fi înregistrate temperaturi de până 50 grade C (clima caldă şi uscată) în sudul ţării în zona oraşului Aswan până când în nord mercurul termometrului poate să coboară la 0 pana la - 2 grade C.
Pe malul Mării Roşie – în staţiunile turistice căutate, cum ar fi Hurghada, El Gouna, Makadi, Sharm El Sheik, Dahab, Nuweiba - în timpul verii se înregistrează temperaturi ridicate, ajungând la media de 40 grade C în cursul zilei, cu uşor flux de aer, briza mării. Iarna temperatură medie în cursul zilei este de 18-28 OC, cu vănt uşor, iar seara şi noaptea valorile de temperatura nu prea depăşesc 15 grade C.
Perioada recomandată pentru baie şi plajă: martie până în octombrie. Perioada ideală pentru vizite culturale: noiembrie – februarie.
ATENTIE! Luniile iulie si august sunt cele mai calde, temperatura poate să depăşească 45 grade C.
In a doua jumătate a lunii martie, până în aprilie puteţi nimeri perioada Khamaseen-ului. Un vânt puternic care bate dinspre sudul Egiptului aduce nisip şi praf, provocând adevărate furtuni de nisip.
Umiditate: Egiptul primeşte, per ansamblu, cel mai scăzut debit de ploaie pe an dintre toate ţările lumii. La sud de Cairo, mediile anuale de precipitații sunt între 2 și 5 mm pe an, și la intervale de mai mulți ani. Pe costa Mării Mediterană însă precipitaţiile pot ajunge până la 170 mm (între noiembrie - martie).